Tersine Göç, Mimari Tasarım ve Yapım Yöntemlerini Nasıl Etkiler?
Covid-19 sonrası Zorunlu Göç oluşacak mı?
Büyük şehirlerdeki yaşam koşullarının pahalılığı ve işsizlik oranının artması ile Tersine Göç’ün artması olası gelişmelerdendir.
Önceki yıllarda bu yönde eğilimin arttığını araştırmalar göstermektedir.
Göçlerde itici ve çekici güçlerin en başında ekonomik koşullar geliyor.
Göçler kent yapılarında farklılaşmalar oluşturur mu? Gecekonduları incelediğimizde köyden kente göç eden insanların 3-4 gecede inşa ettikleri yapılar olduğunu, eklenerek büyüdüğünü ve çoğaldığını görebiliyoruz.
Tersine göç yaşanması durumunda; köylerimizde eski ve yeni yapılar arasında ne gibi bağlar kurulabilir birlikte inceleyelim.
5 Minimal ve Ekonomik Mimari Tasarım ve Yapım Yöntemi Alternatifi
Kentten Köye Göçün hızla artması durumunda eskiden oldukça yaygın olan doğal ve ulaşılabilir Mimari Tasarım ve Yapım Yöntemleri form ve işlev değiştirerek yeni köylerimizde karşımıza çıkabilir mi?
1.Form ve Plan Şeması Değiştirilmiş Kerpiç Yapılar
Geleneksek Üretimde Kerpiç Evlerin yaygın olmasının sebebi malzemenin ucuz ve ulaşılabilir, uygulamanın hızlı ve kolay olmasıydı.
Killi topraklar, saman ve su haline getirilip, basit ahşap kalıplara doldurularak şekillendirilip kalıptan çıkarılan ve güneş altında kurutulmasıyla elde edilen yapı malzemesine “kerpiç” denir.
Doğa dostu kerpiç % 100 geri dönüşümlü ve atığı olmayan, sürdürülebilir bir yapı malzemesidir.
Kerpiç Yapılar iç mekânda ısı ve nem dengesini sağlar, suya karşı duyarlı olması ve her yıl bakıma ihtiyacı olması dezavantajlı yönlerindendir. [1]
Yukatan, Mexico ‘da tasarlanmış bu villa iç, dış bütünlüğünü sağlamış Minimalist Villa projesidir.
Kentten Köye Göç, kerpiç evleri form değiştirerek minimal ve yeni ihtiyaçlara uygun tasarlanmış olarak karşımıza çıkabilir. [2]
2.Yeni Malzemeler ile Yapılacak Yığma Yapılar
Eskiden yığma yapım yöntemi taş, tuğla, ahşap, kerpiç vb. farklı malzeme tercihleri ile yaygın bir yöntem olarak kullanıyordu. Betonarme ve çelik yapılara göre daha ekonomik yapılardır ve uygulaması kolaydır.
Yenilenmiş malzeme anlayışıyla bu yöntem kullanımı artar mı? Donatılı hafif beton, Gaz bloklar ile hızlı, ekonomik ve nefes alan yapılar tasarlanabilir.
Fotoğraftaki yapı Domegaia [3] sitesinden alınmıştır. Kuruluşun amacı ekonomik, yüksek kaliteli ve düşük maliyetli yapıları oluşturmak için araçlar, eğitimler ve tasarımlar sağlamaktır.
Kendi Konutunu Yap kapsamında bu tarz eğitimler düzenlenebilir. Crüf briketi kullanılmıştır.
3. 3D Yazıcı ve Robotlarla Tasarlanmış Minimalist Mimari Yapılar
3D Printed Community tarafından Meksika’da evsizler için üretilmiş ilk 3D print konut örneğidir.Hızlı ve ekonomik şekilde üretilebildiği için bu yöntem tercih edilmiştir. [4]
Bu yöntemin şu anki koşullardaki dezavantajı diğer yöntemlere göre ulaşılabilirliğinin az olmasıdır. Giderek yaygınlaşan 3d teknolojisi ile tasarlanmış yapılar gelecek dönemlerde kentlerimizin vazgeçilmez bir parçası olabilir.
4.Yeniden Tasarlanmış Konteyner Yapılar
Yeniden kullanma ve geri dönüşüm açısından konteynerleri değerlendirmek Sürdürülebilir Yaşamı desteklemektedir. Konteyner kullanımının çok değişik örnekleri vardır. Kentten Köye Göç artışı yaşanır ise kolay ulaşılabilir bu yöntem yaygın olarak tercih edilebilir.
Fotoğraftaki konteyner örneği Poteet Architects tarafından tasarlanmıştır. [5]
5.Kendin Yap Ahşap Mimari Yapılar
Ahşap eski çağlardan beri kullanılan insan ve çevre dostu, insan sağlığına faydalı bir malzemedir.
Eski Köylerimizde özellikle Karadeniz bölgesinde ahşap yapılar yaygındı. Yerel ve ulaşılabilirliği kolay malzeme tercihi teknoloji bu kadar gelişmeden önce doğal ve ekonomik bir sonuçtu.
Hızlı bir göç bizi benzer yönelimlere teşvik eder mi?
I-Beam Design tarafından Kosovalı mülteciler için tasarlanmış Palet Ev ihtiyaca göre değişkenlik gösterebilecek bir tasarımdır. Kendin Yap Ahşap Konut Projesi herkes için ekonomik bir çözüm olabilir. [6]
Tasarımcılar olarak bu sürece nasıl katkıda bulunabiliriz?
Tufetto olarak Kendin Yap, İnsan Çevre Dostu Ekonomik Ev Yapımları Konusunda çalışmalarımızı başlattık.
Kaynaklar:
- ^ ‘’Sürdürülebilir Bir Yapı Malzemesi Olarak Kerpiç’’. Gazi Üniversitesi 2. Uluslararası Sempozyum, Ankara. 28-30 Mayıs 2015. ( isbs2015.gazi.edu.tr/belgeler/bildiriler/184-192.pdf )
- ^ ofdesign.net/interior-design/hacienda-with-modern-minimalist-design-in-yucatan-mexico-2003
- ^ domegaia.com
- ^ archdaily.com/930556/worlds-first-3d-printed-community-minimises-homelessness-in-mexico
- ^ poteetarchitects.com/container-guest-house
- ^ 99viral.com/tiny-houses-for-everyone-the-items-used-to-create-the-home-is-astounding